Valptitt
Första valptitten för året var söndagen den 8 maj. I sol och härligt sommarväder kom många av er som ska ha valp från oss till sommaren. Stort tack för att ni alla kom!
Fler tillfällen kommer att ges, håll utkik här så att du inte missar nästa!
Vi går igenom lite praktiska detaljer som tid för leverans, försäkring, mat, kloklipp samt lite tips & knep. Och kanske viktigast av allt, att få träffa Selma och hennes valpar. Astas valpar är fortfarande för små, men mamma Asta kommer att finnas till hands.
Ta gärna med dig en liten filt eller fäll som valpen sedan kan få med sig till sitt nya hem. Här är några saker som behövs när valpen kommer till sitt nya hem.
En korg att sova i, gärna med en fäll av typ vetbed. Fällen är tvättbar på 60 grader och torkar relativt snabbt. Den är också bra att ha i bilen.
En vattenskål av porslin som står stadigt på golvet.
En matskål i aluminium eller annat hårdare material, inte plast.
En klotång av grövre modell fungerar även när valpen blir äldre.
För pälsen kan man använda en vanlig hårborste,
stålkam eller karda, allt beroende på vilken
pälskvalitet din valp har.
Ett tuggben kan vara bara att ha när valpen ska vara ensam en stund.
En eller ett par leksaker är bra att sysselsätta valpen med när du behöver lämna den. Du kan också ge en rå morot eller bit gurka.
Ett retrieverkoppel som är allt i ett. Man kan även använda ett tunnare läderhalsband och separat koppel.
|
VÄLKOMMEN VALP
Våra valpar säljs med SKKs köpeavtal, veterinärbesiktigade, försäkrade, ID märkta, vaccinerade (Nobivac DHPPi vet) och avmaskade med Banminth vid 3, 5 och 7 veckors ålder.
Råd till dig som blivande valpköpare
Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar mycket tid med sina valpar innan de flyttar till sina nya hem. Försök bilda dig en egen uppfattning om hur mamman är, helst innan hon får sina valpar.
Mycket statistik finns på SKKs hemsida (Hunddata) eller Rasdata för både golden och labrador (länkar längst ner på sidan). Du söker dig fram via hundarnas namn eller reg nr. Ju mer du frågar din uppfödare om, ju mer information har du att använda till ditt kommande valpköp.
När det är det dags
Du har nu fått hem din valp som kan bli en mycket trevlig vän och ett härligt sällskap för en lång tid framöver. Under de första veckorna valpen är hos dig (sin nya ledare) i sitt nya hem vill den ha lugn och ro. Den vill ha en skyddad plats, där den kan vila och sova ostörd. Platsen väljer oftast valpen själv ut. Stör inte valpen när den sover. Så fort valpen vaknar vill den kissa och då kan du inte vänta, den måste ut på en gång! Detta gäller även efter mat och lek.
Ta det lugnt och låt valpen utforska ett rum i taget. Du kanske kan sova med valpen de första nätterna, då den ofta känner sig ensam och övergiven utan sin mamma och sina syskon. Under den första tiden i sitt nya hem behöver valpen inga kontakter utanför familjen och hemmet.
Grannar och bekanta får vänta med besök tills valpen har gjort sig ordentligt hemmastadd.
Valpens namn
Valpen har ett namn i stamtavlan, men du ska naturligtvis välja ett namn som du kan använda varje dag. Det kan gärna innehålla S eller I. Dessa ljud gör det lätt för valpen att höra när du ropar på den. Din valp är ID-märkt.
Matlista
Det är viktigt att valpen får i sig alla näringsämnen för att den ska växa och utvecklas. Ett helfoder innehåller allt valpen behöver. Därför har vi valt att föda upp våra valpar på ett helfoder som vi har god erfarenhet av. Purina Pro Plan har tiken fått som dräktig och valparna har ätit Purina Pro Plan Puppy lamm & ris.
Det är en fördel för valpen om du kan fortsätta med Purina Pro Plan Puppy lamm & ris även när du har fått hem din valp. Detta foder ska valpen äta tills den är minst ett år. Använd gärna mat- och vattenskålar av rostfritt stål som är lätta att göra rena och håller länge.
Om du av någon anledning måste använda något annat foder, får du med dig lite Purina Pro Plan Puppy lamm & ris så att du kan avvänja valpen successivt. Du blandar då det gamla och det nya fodret, så att det till slut bara blir det nya fodret. Övergången blir då inte så dramatisk för valpens mage. Valpen ska även ha tillgång till friskt vatten.
På kvällen kan du ta bort vattenskålen, så blir det inte så mycket kiss till natten.
Vid 8 veckor
När valpen är åtta veckor ska den ha mat fyra gånger per dag, Purina Pro Plan Puppy lamm & ris 1.5 dl - 2 dl: - morgon 08.00 - förmiddag 12.00 - eftermiddag 16.00 - kväll 20.00 Detta är cirkatider, huvudsaken är att det ungefär är fyra timmar mellan varje mål.
Starta med cirka 1.5 dl Purina Pro Plan Puppy lamm & ris per måltid och öka med cirka 1/4 dl per måltid varje vecka. Torrfodret blötläggs i ljummet vatten cirka 10 minuter innan valpen ska äta. Om valpen verkar hungrig när den har ätit upp, får du öka mängden lite.
Om du vill göra egen majsvälling använder du majsenamjöl (recept på paketet). Blanda även i lite honung och en klick smör. Du kan ge valpen ett hundkex att tugga på efter vällingen.
Efter cirka 12 veckor
När valpen börjar växa är det, vid cirka 12 veckors ålder, är det dags att ge vuxenfoder cirka 2 - 3 dl per måltid tre gånger om dagen.
Efter tre månaders ålder kan du vara ute 15 - 20 minuter med din valp. Längre promenader får fortfarande vänta.
Efter 6 månader
Efter sex månader kan du ge Purina Pro Plan lamm & ris två gånger om dagen, cirka 5 - 6 dl per måltid. Efter hand kan du själv anpassa valpens mängd mat per dag efter behov. Är valpen för tunn, får du ge mer Purina Pro Plan lamm & ris och om valpen är för tjock, får du minska något. Ge inte vitamintillskott eller mjölk.
Kokta makaroner och ris kan du blanda i maten. Råa morötter kan du ge valpen att gnaga på. Hundar får inte äta ben från fisk, får/lamm, fågel eller gris/fläsk. Dessa kan splittra sig och perforera tarmen. Däremot är det bra om hunden någon gång får ett märgben att gnaga på.
Tänk på att inte byta foder för ofta. Det kan göra att valpens tarm inte kan tillgodogöra sig näringsämnena på rätt sätt. Det är bättre att valpen får Purina Pro Plan lamm & ris, än matrester som inte innehåller alla näringsämnen.
Vaccinationer
Valpen är vaccinerad vid 7 veckors ålder och ska omvaccinceras vid 12 veckor och ett år. Efter ett års ålder ska hunden vaccineras vartannat/varje år mot parvo- och valpsjuka.
Från valp till vuxen
Alla hundägare vill ha en väluppfostrad och trevlig hund som fungerar både tillsammans med familjen och när den är ensam hemma. Vi vill även kunna ha hunden med oss överallt utan att den orsakar irritation och skada. Och visst vill vi kunna ha hunden lös (när det är tillåtet) och veta att den alltid kommer på inkallning.
Listan kan göras lång på allt jag vill och kräver av min hund. Tyvärr föds inte valpen med allt detta. Det åligger nu dig att uppfostra din valp, så att den blir som du vill ha den. Det underlättar då om du vet vad du kan kräva av valpen/unghunden i olika perioder. Det gäller att göra rätt övning i rätt tid. Detta går vi igenom vid valpträffarna. Du får den hund du förtjänar!
Att tänka på vid inlärning
Golden retriever mognar sent både psykiskt och fysiskt. Många blir inte vuxna förrän vid 3 - 4 års ålder. Den sena mognaden ger anledning till att skynda långsamt vid all inlärning/träning. Golden är mjuka och måna om att vara till lags och tillrättavisningarna ska anpassas efter detta. De är oftast lättlärda, men det betyder inte att man kan ha för bråttom med inlärningen, utan variation under träningen är viktigt.
Positiv inlärning/träning är viktigt; förstärk det goda beteendet med mycket beröm och ignorera det felaktiga. De behöver alltid en tydlig ledare och klara gränser.
Inga kamp/drag/kastlekar
Detta leder lätt till en stressad situation och okontrollerat beteende, då det är svårt för hunden att veta vem som är ledare. Uppmuntra istället din hund att bära och hämta saker. Att springa efter pinnar och bollar som kastas är mycket stressande för alla hundar och fyller absolut ingen funktion. Detta är helt förbjudet!
Kontaktträning
Grunden till all lydnad är kontakt. Har du bra kontakt med din hund, blir det lättare att lära den lydnad. Kontakt bygger på tillit och förtroende. Du som ledare måste vara glad, positiv och initiativrik. Beröm valpen när den tittar upp på dig och följer efter dig.
Förbudsträning
Om valpen gör något som den inte får, måste du säga ifrån med ett "nej". Använd inte samma röstläge som när du övar inkallning. "Nej" ska sägas med en låg, lite arg röst så att valpen förstår att den gjort fel. När valpen sedan gör rätt, ger du mycket beröm. Du måste se till att valpen förstår skillnaden mellan rätt och fel.
Koppelträning
Koppelträna din valp en liten stund varje dag. Använd ett lätt koppel av jakttyp (retrieverkoppel). Lägg kopplet försiktigt över valpens huvud och locka valpen med dig. Efter några gånger förstår valpen att den ska följa dig i kopplet.
KONTAKT ÄR GRUNDEN TILL ALL LYDNAD
Kontakt kan du träna när du ger valpen mat. Du ropar eller visslar till dig valpen med matskålen högt i ena handen, fångar valpens blick, sätt den med "sitt" och ge valpen maten med ett "varsågod" som belöning så fort den tittar upp mot dig. När den sedan blir lite äldre, kan du göra detsamma vid in- och utgång genom ytterdörr, i bilen osv. Du sätter hunden med "sitt" framför ytterdörren, fångar hundens blick, öppnar ytterdörren, säger "varsågod" och hunden får gå ut.
Inkallning
Ropa valpens namn och när valpen kommer mot dig, sätt dig ned och möt den på marknivå. Låt den få kontakt med ditt ansikte och dina händer. Fånga valpens blick och ge mycket beröm. Res dig sedan snabbt och låt valpen följa dig, det är du som är ledaren.
Det är ingen att idé att försöka kalla in valpen om du ser att den är upptagen med något annat. Då får du själv gå fram och fånga valpens uppmärksamhet.
Om du ropar på valpen (som är upptagen med annat) och den inte kommer till dig, blir resultatet att valpen tror att den inte behöver komma när du ropar.
Antingen bestämmer du dig för att hämta valpen själv, låter bli att ropa just då eller väntar tills du ser att valpen inte är intresserad av något annat. Passa på att öva inkallning nu när det är lätt att få valpen att följa dig.
Social träning
När den första månaden har gått och valpen har lärt känna dig, kan du ta den med i bilen till vänner och bekanta. Om du bor i stan, är det bra om du tar med valpen till skogen så att den får vänja sig vid alla skogens dofter. Och likaså om du bor på landet, är det bra om du åker till stan på en liten promenad.
En hund som lever ett alltför skyddat liv under sitt första levnadsår, kan bli nervös och chockerad över alla nya saker den ser och upplever. Detta är svårt att arbeta bort hos den vuxna hunden.
Rumsrenhet
Valpen kan börja tränas att bli rumsren från det att du får hem den. Efter det att valparna har fått mat, har jag gått en liten vända i trädgården så att de har fått kissa och bajsa. Så fort valpen har sovit, lekt eller ätit bär du ut valpen så att den får kissa, gärna till samma plats. När den har kissat eller bajsat, ger du mycket beröm. Om en olycka händer inne, torkar du bara upp och ger inget beröm. Snart lär sig valpen att beröm fås bara ute. |
Motion
Under de första månaderna växer valpen mycket fort. Den får inte ansträngas med långa promenader eller lek med större hundar. Efter 4 - 6 månaders ålder kan valpen följa med på lite längre promenader. Efter ett års ålder kan du cykla och jogga med din hund.
Ch Ashbury Alsace For Rossmix.
Kloklippning
Din valp har också fått sina klor klippta med jämna mellanrum. Varje eller varannan vecka bör du klippa klorna på valpen. Du lägger den på rygg i knät, smeker den på magen och klipper sedan försiktigt en liten, liten bit på varje klo. Om valpen är orolig, får du ta en klo i taget.
Lös mage
Om valpen är lös i magen kan du försöka att ge fodret torrt ett par mål. Om inte detta hjälper får du göra risavkok och ge valpen. Valpen ska inte vara lös i magen mer än högst ett par dagar, sedan får du ta kontakt med mig eller din veterinär för råd.
Avmaskning
Valpen är avmaskad med Banminth (finns receptfritt på Apoteket). Valpen ska avmaskas när den är 11 veckor, en vecka före vaccinationen, och sedan var tredje månad tills den är ett år. Före avmaskning ska du väga valpen, så att du vet hur mycket avmaskningsmedel du ska ge.
Så här kan det se ut om din hund har mask. Bilden tagen efter avmaskning.
Efter ett års ålder avmaskas hunden två gånger om året. Tikar avmaskas enklast i samband med löp. Det finns flera preparat att köpa receptfritt på Apoteket. Det kan vara bra om du använder olika preparat (Banminth eller Axilur), så att maskarna inte blir resistenta mot ett preparat.
Badning
Valpen har blivit badad innan du har fått hem den. Om valpen har blivit smutsig kan du bada den i något milt schampo, t ex Barnängens barnschampo. Om valpen har fått löss eller loppor kan du använda Tiguvon (beskrivning på förpackningen) som finns receptfritt på Apoteket. Det finns även andra preparat.
MultiCh Rossmix No Regrets kastar sig i badet.
Tänder
De flesta mjölktänder byts ut vid 4 - 6 månaders ålder. Det kliar och gör ibland ont vid tandömsningen. En del valpar blir till och med dåliga i magen. Valpen vill bita på allt och du kan underlätta detta genom att ge den märgben, vanliga tuggben eller råa morötter.
Avslappningsträning
Genom att varje dag gå igenom valpens päls, öron, ögon, svans och tassar får du ett utmärkt tillfälle för valpen att vänja sig vid dig och bli van att handskas med. Lägg valpen i knät på rygg och gå försiktigt igenom hela valpen, smek valpen på magen. Du kan också ibland ställa valpen på en dyna på ett bord, så att den blir van att stå högt upp (som hos veterinären).
Pälsen ska vara mjuk och fri från småsår. Ögonen ska vara klara och utan kladd. "Gomorron" tas bort varje dag. Öronen ska vara rena, använd en ren bomullstuss med lite barnolja till rengöringen.
Trampdynorna ska vara mjuka. Särskilt på vintern kan trampdynorna blir hårda, nariga och torra, då smörjer du in dem med tassalva eller Helosan salva som finns på Apoteket.
Åksjuka
Om din valp lätt blir åksjuk, försök att ofta åka korta stunder. Ju mer du åker bil med valpen, ju fortare går åksjukan över och den vänjer sig vid att åka bil. Om du undviker att åka bil med valpen just för att den lätt blir åksjuk, blir det ännu värre när du någon gång måste åka med den. Om åksjukan inte går över (vilket är ovanligt), kan du ge den åksjuketabletter vid längre resor. Finns receptfritt på Apoteket.
Ensamhetsträning
Du börjar med att träna valpen att vara ensam en liten, liten stund i taget; gå ut med soporna eller bara gå ut genom dörren. Lämna valpen sovande i ett rum och låt den vakna ensam och själv söka upp dig.
I början sover valpen mycket och ofta, passa på och gå ut då. Om du behöver gå ut en längre stund, låt valpen vara ute och leka lite, kissa och bajsa och sedan somnar den gott efter en stund. Du kan sysselsätta valpen en stund genom att ge den ett kex, en rå morot, tuggben av oxhud eller ett märgben.
Valpträffar
Valpträff har vi första gången då valparna är omkring 3-4 månader och sedan regelbundet under första året. Vi promenerar, går igenom vardagslydnad, jaktträning, viltspår, ringträning, trimning och lite annat smått & gott. Under sommartid träffas vi oftast en lördag eller söndag.
Alla som har en Rossmix hund är välkommen!
Valpkurser
Efter fyra månaders ålder är det dags att börja valpkurs. Goldenklubben anordnar på de flesta håll i landet valpkurser. Du kan också vända till dig SSRK eller SBK för information om kurser.
Olika aktiviteter för din golden
Golden retrievern är en apporterande fågelhund (retrieve = hämta tillbaka). Den vill ofta bära saker i munnen och "pratar" också gärna. Detta är inget ovanligt.
Rossmix Loire apporterar en dummy.
En golden retriever mår bra av att aktiveras med något som den tycker är roligt. Det finns många olika aktiviteter som golden är duktiga på: apportering, viltspår, lydnad, agility, flyball. Det gäller för dig att finna ut vad just din hund och du själv tycker är roligt och försöka aktivera den på bästa sätt.
Flytt
Om du flyttar, vill vi att du meddelar oss din nya adress och telefonnummer. Glöm inte att oxå meddela SKK’s ID-sektion.
Funderingar eller problem
Om du har några funderingar eller problem med din valp, förväntar vi oss att du tar kontakt med oss. Kanske kan vi ge dig råd eller rekommendera någon som du kan få hjälp av.
Ibland inträffar händelser som gör att man inte kan ha sin hund kvar. Om detta skulle inträffa, vill vi att du kontaktar oss för att vi om möjligt ska kunna hjälpa till att finna ett nytt hem till din hund.
Lycka till med din valp och du är alltid välkommen att höra av dig!!
Bilder på några av våra valpar:
|